fragment uit 'Het gevecht van iedere man'

 
HOOFDSTUK 8      Tijd om een besluit te nemen
 
We kwamen een krantenartikel tegen over een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog die B.J. ‘Bernie’ Baker heette. De man had te horen gekregen dat hij aan botkanker zou sterven. Hij had nog maar twee jaar te leven en hij zei tegen de doktoren dat ze alles in het werk moesten stellen om de ziekte te bestrijden. ‘Laat me alle behandelingen ondergaan,’ zei hij. ‘Ik ga verder met mijn leven.’ Intussen vonden hij en zijn vrouw de tijd om met een camper naar Alaska te rijden, in Costa Rica te gaan vissen en een aantal reisjes naar Florida te maken.
Negen jaar na de diagnose kampte hij met kortademigheid en afnemende kracht, maar hij zei: ‘Ik blijf vechten. Wat moet ik anders.’
Dat zei hij niet op een fatalistische manier. Het waren de woorden van een vechter, een echte man, die in het Stille Zuidzeegebied onder granaat- en mitrailleurvuur had gelegen. Terug in Amerika was hij met twee pijpsleutels en een pick-up van 125 dollar zijn eigen bedrijf begonnen: Baker Mechanical Company. (Dit zou in Amerika een van de grootste bedrijven in zijn soort worden.) Hij werd zwaar getroffen door de kanker, maar hij was niet van plan om het op te geven.
‘Wat moet ik anders.’ Welke andere keus had B.J.?
De strijd opgeven en doodgaan.
Hoe zit het met jou en je gevecht tegen onreine blikken en gedachten? Welke andere keus dan vechten heb jij?
Verstrikt blijven en geestelijk doodgaan.